Gunnebo Trädgård i Skivarp

 HistoriaPå gården med anor från 1830-talet, har vi i fem generationer bott på Gunnebo. Från början drevs gården som skjutsstation och bageri i samarbete med Gästgivaregården inne i byn, senare utvecklades lantbruket med både grisar, kor och grönsaksodlingar.


Under 1900-talet första hälft utvecklade Hilda och Gunnar, Marias farföräldrar, gården mot växtodling och grönsaksodlingar. Här odlades under efterkrigstiden bl.a. ärtor, bönor, gurka och morötter. Grönsakerna såldes till konservindustrin på Ruthsbo och senare även till Trädgårdscentralen i Ystad.


Lars-Gunnar och Marianne, Marias föräldrar, fortsatte med verksamheten vid 1970, då med växtodling och grönsaksodling. Nu odlade man bl.a. gul lök, rotselleri, morötter, sallat och blomkål. Försäljningen gick då genom det odlingsägda företaget Mäster Grön i Helsingborg. 1976 byggdes det första växthuset på Gunnebo, här odlade man tomater på 1.000 kvm.


År 1990 flyttade Maria och Rickard till Gunnebo. Vi arbetade då på fröfirman Hammenhögs respektive Växtinspektionen på Jordbruksverket. Under en 20-årsperiod ändrades verksamhetens inriktning. Idag driver vi en plantskola med direktförsäljning på ca 2.200 kvm växthus och ca 3.000 kvm uteyta.

 

På Gunnebo odlar vi och säljer ett stort sortiment av växter. I våra växthus får man själv gå runt i odlingen och plocka ut precis de plantor som ni vill ha.

 

Det stora och lite annorlunda sortimentet är populärt och hos oss kan ni hitta de där nyheterna och sorterna som man inte hittar annars.

 

På sommaren finns det nyskördade jordgubbar från Sonja och Ingemars odling i Mossby och marmelader och inläggningar från tomater odlade på Gunnebo.

 

I plantskolan har vi växter av hög kvalité. Det är viktigt för oss att arbeta med seriösa och yrkeskunniga odlare. Vi utvecklar ständigt sortimentet och vill ligga i framkant när det gäller att ha de allra bästa sorterna och den bästa kvalitén. Vi har många gånger både lite större och mindre exemplar av buskar, träd, perenner, klätterväxter och utplanteringsväxter.

 

Sortimentet av grönsaksplantor har ökat väsentligt och vi har nog det största sortimentet av tomatplantor i Skåne. Vi startar den säsongen med fler än 60 olika sorter.

 

Hos oss kan du se planteringar som ger inspiration till din egna trädgård, de innehåller växter som vi gärna vill rekommendera, växter väl anpassade till varandra och till vårt klimat.

 

Varmt välkomna att besöka vår odling på Söderslätt i Skåne!

 

Gunnebo Trädgårdrosavdelning

Stella